Başkonsolos Amankul, yaptığı yazılı açıklamada, Kazakistan’ın milletlerarası arenadaki imajını güçlendirmek gayesiyle 2024 yılının sonunda başlatılan kampanyanın “cesur bir adım” olduğunu belirtti. Bu kampanya ile Kazakistan’ın ekonomik, toplumsal ve yenilikçi taraflarının dünya çapında tanıtılması hedefleniyor. Başkonsolosluk ise bu kapsamda Türkiye ile kültürel ve ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik ağır çalışmalar yürütüyor.
Kazakistan ve Türkiye Ortasındaki Stratejik Ticaret
Kazakistan ile Türkiye ortasındaki ticaret hacmi 2024 yılının Ocak-Ekim devrinde 4,2 milyar dolara ulaştı. Bu ticari münasebetlerde, Türkiye’den ilaç ve dokumacılık eserleri ithal edilirken, Türkiye’ye metal, petrol ve tarım eserleri ihraç ediliyor. Başkonsolos Amankul, Türk yatırımcıların Kazakistan’daki sanayi, altyapı ve teknoloji projelerine büyük katkılar sağladığını belirterek, 3,5 milyar doları aşan 83 projenin muvaffakiyetle tamamlandığını, 34 yeni yatırım projesinin de devam ettiğini aktardı.
Kültürel ve Turistik İşbirliği Gelişiyor
Ekonomik işbirliklerinin yanı sıra kültürel ve turistik bağlara da özel ehemmiyet verildiğini vurgulayan Amankul, bu bağlamda 22 Ekim 2024’te İstanbul’da Kazakistan’ın turizm potansiyelini tanıtmak gayesiyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle itibarlı bir fuar düzenlendiğini kaydetti. Fuar kapsamında Kazakistan’ın büyüleyici tabiatı, tarihi mirası ve turistik bedelleri iştirakçilere tanıtıldı.
Ortak Projelerle Büyüme Hedefi
Başkonsolos Amankul, Kazakistan’ın memleketler arası alanda daha fazla yatırım çekerek sürdürülebilir kalkınmayı hedeflediğini belirtti. “Türkiye ile yürütülen ortak projeler ve karşılıklı yatırımlar, her iki ülkenin de ekonomik büyüme ve kalkınma amaçlarına güçlü bir ivme kazandıracak” dedi.
Kazakistan’ın, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan stratejik bir merkez olma amacı doğrultusunda yürüttüğü bu kampanyanın, iki ülke ortasındaki stratejik işbirliğini daha sağlam temellere oturtması bekleniyor. AA